Cukier mleczny, czyli inaczej laktoza jest obecna w wielu produktach. Jest to związek, który pojawia się naturalnie w produktach mlecznych, jednak niestety nie każdej osobie przysparza on korzyści. Są także osoby, które przez obecność tego związku w diecie są narażone na pojawienie się niekorzystnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Taki stan często jest określany alergią, a osoby dotknięte tą przypadłością muszą zrezygnować z produktów z laktozą. Na szczęście jest wiele zamienników.
Czekolada bez laktozy- czym się różni od zwykłej
Czekolada bez laktozy to produkt, który szczególnie umila życie. Dzięki niemu wiele osób, które nie mogłyby sobie na co dzień pozwolić na czekoladę właśnie przez obecność mleka i laktozy, mogą ją jeść bez obaw. Wymieniony produkt w pełni przypomina czekoladę smakiem, ale nie tylko. Ten zamiennik jest dla kubków smakowych wręcz nie do rozpoznania. To, co natomiast może się zmienić, to dolegliwości, które wywołuje laktoza. Najczęściej osoby, które mają problem z laktozą mogą doświadczyć uczucia przelewania, wzdęcia, a także biegunek.
Bez laktozy, ale ze smakiem
Laktoza to cukier mleczny, który można sukcesywnie zastąpić. Również bez jego obecności w produkcie, może on być dalej słodki oraz smaczny. Czekolada bez laktozy dostępna tutaj nadaje się idealnie jako dodatek do:
- deserów,
- napojów,
- przekąsek,
- dań na zimno,
- dań na ciepło.
Zdecydowanie warto przekonać się, że taki produkt idealnie nadaje się jako uzupełnienie diety bez laktozy.